Παιχνίδια μίμησης & ρόλων: Η σημασία τους στην ανάπτυξη των παιδιών

Παιχνίδια μίμησης & ρόλων: Η σημασία τους στην ανάπτυξη των παιδιών
Γενικά Blogs

Τα παιχνίδια μίμησης και τα παιχνίδια ρόλων διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευσή τους. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή παιδικά παιχνίδια και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή δώρου, για κάθε περίσταση. Επιλέγοντας ένα παιχνίδι ρόλων ή γνωστά παιχνίδια μίμησης, τα παιδιά μας απολαμβάνουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, που δύσκολα περνούν απαρατήρητα. Πρόκειται για παιχνίδια άλλωστε που είναι στον πυρήνα τους εκπαιδευτικά, και βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν νέες γνώσεις διασκεδάζοντας.

Στο BlablaToys.gr διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα από παιχνίδια μίμησης και ρόλων, για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών. Ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό οδηγό που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε γιατί είναι σημαντικό να επενδύσετε σε αυτή την κατηγορία παιδικών παιχνιδιών.

#1 – Ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα

Τα παιχνίδια μίμησης και ρόλων ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα ενός παιδιού και εξάπτουν τη φαντασία του. Τα παιδιά αποκτούν έτσι νέες δεξιότητες και ανακαλύπτουν άλλες πλευρές του εαυτού τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά και πιο παραγωγικά. Η παιδική ραπτομηχανή Sewing Machine για παράδειγμα είναι ένα παιχνίδι που εξάπτει τη φαντασία και ενισχύει τη δημιουργικότητα των παιδιών, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να σας εκπλήξουν θετικά με τις όμορφες δημιουργίες τους. 

#2 – Ενισχύσουν την συναισθηματική ανάπτυξη

Μέσω των παιχνιδιών μίμησης και ρόλων τα παιδιών αναπτύσσουν ενσυναίσθηση. Πρακτικά, υποδύονται έναν χαρακτήρα – ένα συγκεκριμένο επάγγελμα για παράδειγμα – και μπαίνουν σε έναν ρόλο που τους επιτρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Ανακαλύπτουν νέους τρόπους να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να κατανοούν τη θέση των ανθρώπων γύρω τους και να τους συμπονούν. Με την παιδική σιδερώστρα & σίδερο με αξεσουάρ για παράδειγμα που θα βρείτε στο eshop μας, τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν την όλη διαδικασία σιδερώματος και τακτοποίησης των ρούχων και να γίνουν πιο υπεύθυνα ως προς τον τρόπο που διαχειρίζονται τα ρούχα τους αλλά και να βοηθούν τους γονείς τους στις δουλειές του σπιτιού.

#3 – Βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους

Εκτός των άλλων ωστόσο τα παιχνίδια μίμησης και ρόλων μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να αντιμετωπίσει το άγχος και τις φοβίες του. Μπορεί να φαντάζει απίστευτο, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Παίζοντας, ένα παιδί ανακαλύπτει νέους κόσμους και γνωρίζει καλύτερα ορισμένα επαγγέλματα ή καταστάσεις που ενδεχομένως να του προκαλούν άγχος ή έντονο στρες. Για παράδειγμα πολλά παιδιά φοβούνται μια επίσκεψη στο γιατρό και κάθε φορά που αυτή πλησιάζει καταβάλλονται από έντονο άγχος. Επιλέγοντας ωστόσο ένα παιχνίδι ρόλων όπως τα ιατρικά εργαλεία γιατρού σε καρτέλα μπορείτε να κάνετε την επίσκεψη στο γιατρό να φαντάζει με παιχνίδι και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τα άγχη τους, διασκεδάζοντας.

#4 – Τονώνουν την αυτοπεποίθηση

Μέσω των παιχνιδιών μίμησης και ρόλων τα παιδιά αναπτύσσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και έτσι αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες τους. Για παράδειγμα η παιδική ταμειακή μηχανή με καλαθάκι βοηθάει ένα παιδί να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση πως είναι σε θέση να ολοκληρώσει μια αγορά γνωρίζοντας τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

Στο BlablaToys.gr μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή από ποιοτικά και ασφαλή παιχνίδια μίμησης και ρόλων που χρειάζεστε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτυχθεί σωστά.